Categorie: "Koningin Beatrix"

Hoogste brievenbus van het land voor Oranjes

Vanaf vanmiddag staat de hoogste brievenbus van Nederland op de Domtoren in Utrecht. Ter ere van de troonswisseling kan iedereen daar kaarten posten die zijn gericht aan de koninklijke familie. De burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, beklimt de Domtoren om de eerste kaart aan koningin Beatrix en d toekomstige koning Willem-Alexander op de bus te doen. De VVV zorgt ervoor dat de post aankomt.

Bedankfeest voor Beatrix op 14 september

Het bedankfeest voor Beatrix is op zaterdag 14 september. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten. Op die dag wordt wordt een groot feest georganiseerd, waarop Nederlanders Beatrix kunnen bedanken voor haar werk als vorstin. Het was haar wens om het feest dan pas te houden, om haar zoon en schoondochter alle aandacht te gunnen als zij de nieuwe koning en koningin van het land zijn geworden. Eerder was al bekendgemaakt dat het feest in Rotterdam zou plaatsvinden.

Utrecht scandeert: ‘Bea bedankt!’

Bea bedankt!‘ Dat scandeerde het publiek in Utrecht. Donderdag 11 april was de koningin in de Domstad, samen met Willem-Alexander en Máxima, om de viering van de Vrede van Utrecht in te luiden, die er 300 jaar geleden werd getekend. In de Domkerk was het openingsconcert ‘Perpetual Peace’, met muziek die de vredeswens vertolken en die Händel en William Croft componeerden voor de op 11 april 1713 gesloten vrede.  Na het concert (waarbij ik de indruk had dat de majesteit heel even wegdommelde …) verscheen ze met zoon en schoondochter op het bordes van het Academiegebouw aan het Domplein.

Fototentoonstelling over Beatrix in Europarlement

Vanaf 22 april zal er in het Europees Parlement in Brussel een fototentoonstelling te zien zijn over koningin Beatrix. Centraal staat de twee bezoeken die ze aan het Europarlement bracht. Zowel in 1984 als in 2004 sprak ze het Europees Parlement in Straatsburg toe. In 1984 was ze het eerste gekroonde staatshoofd dat een speech uitbracht tijdens een plenaire vergadering in Straatsburg. Citaten uit haar speeches dienen als foto-onderschriften.

Staatsieportret Beatrix kan meteen worden vervangen

Zodra koning Willem-Alexander is ingehuldigd, kan het staatsieportret van Beatrix worden vervangen, dat in veel gemeentehuizen en rechtszalen in het land hangt. Nog dezelfde dag biedt de Rijksvoorlichtingsdienst een foto aan van de nieuwe koning in vol ornaat.  Het is de vraag of dat portret overal te zien zal zijn, want veel gemeenten schrijven een wedstrijd uit voor het ontwerp van een nieuw portret.

Eerste afspraak Beatrix als prinses

Beatrix heeft een eerste afspraak gemaakt na haar abdicatie, wanneer ze weer prinses is. Op 24 mei onthult ze een monument voor vissers in Scheveningen. Op het VissersNamenMonument staan (voor zover ze te achterhalen waren) de namen van alle Scheveningse vissers die de afgelopen twee eeuwen tijdens hun werk op zee omkwamen: 1366 in totaal. De namen komen bij het beeld van De Scheveningse Vissersvrouw aan de boulevard.

Afscheidsfeest voor Beatrix

In het najaar wordt er een groot afscheidsfeest voor koningin Beatrix georganiseerd in Rotterdam: waarschijnlijk ergens in de tweede week van september. Op deze ‘nationale bedankdag’ kan het Nederlandse volk Beatrix (die dan weer prinses is) bedanken voor haar werk als koningin. Wat er precies gaat gebeuren, wordt binnen enkele weken duidelijk. Het zou gaan om binnen- en buitenactiviteiten: activiteiten op en om het water in Rotterdam en een grote bijeenkomst in Ahoy.

Museum Gouda toont omstreden staatsieportret Beatrix

Het Museum Gouda toont een staatsieportret van Koningin Beatrix, dat 32 jaar geleden als omstreden gold en in een depot verdween. Kunstschilder Anton Verheij schilderde het portret kort na de inhuldiging van koningin Beatrix in opdracht van de Friese gemeente Weststellingwerf. Het kwam is de raadszaal in Wolvega te hangen, maar werd na de nodige commotie weggehaald. De stijl was te uitbundig, vonden criticasters: de koningin was te opzichtig gekleed en had veel te bolle wangen. Het doek werd ‘een satire’ genoemd, wat de schilder zelf tegensprak.

Ronnie Tober eert Beatrix met ‘Majesteit, ik vind u geweldig!’

Ronnie Tober brengt maandag 8 april om 9.45 uur in radioprogramma Wekker-Wakker! van Omroep MAX op radio 5 een ode aan de koningin met een speciale versie van zijn bekende hit Ik vind u geweldig, waarmee hij in 1965 tweede werd bij het Nationale Songfestival. De nieuwe tekst op het liedje met de titel Majesteit, ik vind u geweldig is geschreven door Wekker-Wakker! Presentatrice Myrna Goossen daagde de zanger woensdag uit om het ‘vernieuwde’ liedje te komen zingen. Ronnie Tober nam de uitdaging direct aan en heeft het liedje inmiddels zelfs in de studio opgenomen (bron: persbericht).

Etalages alle filialen Bijenkorf vol felicitaties Beatrix

De etalages van alle filialen van warenhuis de Bijenkorf hangen vanaf maandag 8 april vol met felicitaties aan koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Onder het motto ‘Vier de kroning, feliciteer de koning’ konden bezoekers de afgelopen weken berichtjes achterlaten in het warenhuis, maar ook via Facebook. Er zijn in totaal 15.000 briefjes ingezameld, zei een woordvoerdster van de Bijenkorf.