Categorie: "Huis van Oranje"

Amalia wordt eerste Prinses van Oranje

Als Willem-Alexander op 30 april koning wordt, wordt zijn oudste dochter Amalia Prinses van Oranje. Dat is voor het eerst, want de titel Prins van Oranje was vroeger voorbehouden voor mannelijke troonopvolgers. In 1983 werd de Grondwet gewijzigd en deed de sekse van de troonopvolger er niet meer toe. Sindsdien geldt het eerstgeboorterecht en zou een jongere broer geen voorrang meer hebben bij de troonopvolging. De term kroonprins of -prinses is onjuist, omdat een vorst in ons land niet wordt gekroond, maar ingehuldigd.

Oranjetocht – wandelen langs koninklijke plekken in Amsterdam

In aanloop naar de troonswisseling op 30 april heeft Amsterdam Marketing een Oranjeroute uitgestippeld: vanaf donderdag 18 april kan iedereen in Amsterdam een speciale wandelroute lopen die de relatie tussen de hoofdstad en het Koningshuis benadrukt. De tocht begint bij het Centraal Station en voert langs gebouwen die getuigen van een historische band met de Koninklijke familie.

Schimmels vernoemd naar gezin Willem-Alexander

Of hij er blij mee is, weten de onderzoekers niet: ze hebben schimmels vernoemd naar Willem-Alexander en zijn gezinsleden. Reden om de kroonprins erbij te betrekken: de schimmel valt op door zijn oranje kleur en dat schijnt zeldzaam te zijn in de wereld van de micro-organismen. ‘Geen van onze onderzoekers heeft dit eerder gezien’, zie directeur Crous van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW). Daarom wordt de onlangs ontdekte schimmel verbonden aan de Prins van Oranje. Hij is familie van de penicilline en draagt de officiële naam Penicillium vanoranjei.

Fototentoonstelling ‘Modern koningshuis’ in paleis Soestdijk

In Paleis Soestdijk opent vrijdag 12 april de tentoonstelling ’Modern koningshuis‘: een fototentoonstelling over de volgende generatie van het Koninklijk Huis door – volgens de aankondiging – ‘een van de bekendste en beste fotografen uit de Nederlandse fotojournalistiek’: Robin Utrecht. Als professioneel fotograaf in dienst van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) volgt hij het koningshuis ruim 10 jaar. Als een van de weinigen maf hij ‘net een stapje dichterbij’ de koninklijke familie komen dan andere fotografen. Hij weet ‘op een creatieve, bijna abstracte manier, beelden van de koninklijke familie te vangen’, aldus de aankondiging. ‘Utrecht brengt met respect en met oog voor de koninklijke personages de koninklijke familie in beeld en tegelijkertijd houdt hij afstand.’

‘Leve de Oranje Princen!’ in Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn staat tot en met 5 mei in het teken van de Oranjes. In het kader van de troonswisseling zijn er speciale rondleidingen. Willem-Alexander is niet de enige Prins van Oranje: hoe kan het dat ook het  huis Hohenzollern vandaag de dag nog een Prins van Oranje kent? Dat leggen gidsen uit. Daarnaast laten ze collectiestukken zien die getuigen van de eeuwenlange verbondenheid van ons eigen Koningshuis met het geslacht Hohenzollern.

Oranje expo in Pijpenmuseum Amsterdam

De Oranjes en de vaderlandse pijpenmakerij: dat is het thema van een expositie in het Amsterdamse Pijpenkabinet (tegenwoordig het Amsterdam Pipe Museum) ter ere van de troonswisseling: ’200 jaar koninkrijk, Oranje en de pijpenmakerij‘. Door de eeuwen heen is het Huis van Oranje altijd een inspiratiebron geweest om bijzondere pijpen te maken. Op de tentoonstelling zijn portretpijpen, feestpijpen en pijpen van klei te zien, maar ook foto’s en andere souvenirs. Zo zijn er pijpen met de portretten van koningen Willem I, Willem II en Willem III en van koningin Wilhelmina.